Cara Guna App Whizzl [Malay]
Pernahkah terfikir sama ada maklum balas atau kebimbangan anda didengar?

Tertanya-tanya adakah organisasi atau penyedia perkhidmatan telah mengambil tindakan terhadap komen anda?

Mempunyai keraguan bahawa ulasan yang anda lihat dalam talian boleh dipercayai atau tidak?

Jangan bimbang! Biarkan kami memperkenalkan WHIZZL kepada anda!

Anda mungkin tertanya-tanya apa itu Whizzl, dan bagaimana ia berfungsi. Jangan risau! Kami akan menerangkan langkah demi langkah kepada anda bagaimana menggunakan aplikasi ini dengan mudah.

Apa itu Whizzl App?
Whizzl adalah platform maklum balas sosial sejagat bagi setiap warganegara untuk menyuarakan komen, ulasan, dan masalah mereka.

Whizzl adalah untuk Siapa?
Mana-mana warganegara yang merupakan seorang pelanggan, pengurus harta tanah, atau penyedia perkhidmatan boleh menggunakan aplikasi ini!

Cara mencari sebuah Komuniti
Terdapat dua cara utama iaitu:

  1. Klik pada QR Code Scanner di sudut kanan atas
    Atau
  2. Menggunakan Ikon Cari di sudut kiri atas

Setelah anda memilih outlet tertentu, klik pada ikon tambah untuk membuat ulasan. Di sini, anda dapat memasukkan apa yang ingin anda katakan atau komen. Anda boleh memuat naik foto atau menggunakan hashtag mengikut keinginan anda.

Perhatikan bahawa terdapat dua jenis post: Feedback (Maklum balas) dan juga Post/Suggestion (Cadangan). Sekiranya anda memilih ‘Feedback’, post anda akan mempunyai status “OPEN(BUKA)” setelah anda menerbitkannya. Ini bererti organisasi belum mengambil sebarang tindakan. Setelah tindakan telah diambil oleh organisasi tersebut, status post itu akan berubah menjadi “IN PROGRESS(DALAM PROCESS)”, dan ketika mereka selesai, status itu akan menjadi “REQUEST CLOSE (PERMINTAAN UNTUK TUTUP)”. Dalam masa inilah anda dapat menilai prestasi organisasi tersebut. Hanya anda seoranng boleh menilai, dan setelah anda menilai, status post itu akan dikemas kini menjadi “CLOSE (TUTUP)”.

Di halaman utama setiap penyedia outlet / perkhidmatan, anda juga akan menemui tiga tab utama – Post, Feed (Berita), dan Announcement (Pengumuman) di mana anda dapat melihat catatan yang berbeza mengikut kategorinya. Selain itu, anda juga dapat membuat komen pada post oranng lain ataupun like post mereka.

Cara membuat sebuah Komuniti
Sebelum anda boleh menguruskan sebuah komuniti, komuniti anda kena wujud dulu. Kliklah kata ‘community’ di bahagian bawah laman utama anda dan klik pada ikon ‘Tambah’. Pastikan GPS anda dihidupkan agar ia berfungsi dengan tepat.

Halaman akan kelihatan seperti gambar di atas. Setelah anda melengkapkan butiran yang diperlukan, kliklah ‘CREATE NOW (BUAT SEKARANG)’. Sekarang anda bersedia untuk menguruskan halaman komuniti anda.

Cara Menguruskan Sebuah Komuniti
Setelah anda menyediakan halaman komuniti anda, klik ‘manage (urus)’, di mana anda akan dibawa ke papan pemuka. Terdapat dua ikon utama di kanan atas yang dapat anda lihat – ikon menu dan juga ikon pilihan. Di bawah ikon ‘lebih banyak pilihan’ adalah tempat bagi pengurus komuniti untuk melihat profil mereka dan mengeditkannya. Kedua-dua maklumat mengenai Dasar Peribadi (Private Policy) dan Syarat Penggunaan (Terms of Use) boleh didapati di sana.

Sebaliknya, apabila anda klik pada ikon menu, senarai item akan muncul di sebelah kiri. Kami akan menerangkan setiap perkara kepada anda di bawah.

Dashboard (Papan Pemuka) – Halaman yang anda jumpa apabila anda tekan ‘manage (urus)’. Ringkasan peristiwa ditunjukkan di sini seperti jumlah catatan, maklum balas, dan laporan. Pentadbir juga akan mendapat notifikasi sekiranya pengguna telah post sesuatu yang baru. Semua data ini dapat dieksport ke file excel.

People (Orang Ramai) – Apabila perkataan ini ditekan, perkataan ‘staff (kakitangan)’ dan ‘member (anggota ahli)’ akan muncul. Ciri ini membolehkan anda melihat dan memantau senarai pekerja di komuniti, serta mereka yang telah berserta sebagai seornang ahli. Anda boleh melihat senarai kakitangan, menambah anggota kakitangan baru. Pentadbir juga mempunyai pilihan untuk mengeksport senarai kakitangan melalui e-mel. Bagi bahagian ‘member (anggota ahli)’, anda mempunyai pilihan untuk melihat dan mengeksport senarai.

Post – Terbahagi kepada empat jenis senarai kategori, iaitu feedback (maklum balas), post/suggestion (post/cadangan), announcement (pengumuman), dan reported post list (post yang dilaporkan). Ciri-ciri ini membolehkan admin menjimatkan masa pemantauan.

Sekiranya anda klik bahagian feedback, anda boleh menapis dengan fungsi status atau severity (keparahan) atau kedua-duanya. Sekiranya kita melihat bahagian status, anda dapat melihat yang masih ‘OPEN(BUKA)’, ‘IN PROGRESS(DALAM PROCESS)‘ atau ‘CLOSE (TUTUP)‘. Bagi fungsi bahagian keparahan, anda dapat mencari post melalui keutamaan rendah, sederhana atau tinggi dan ini dapat membantu pengurus untuk mengutamakan lebih mudah. Sama seperti bahagian sebelumnya, data yang dijumpai dapat dieksportkan.

CMS – Dengan CMS ini pengurus komuniti boleh membuat pengumuman dengan senang. Admin hanya perlu menulis kata-kata yang diinginkan, muat naik sebuah gambar atau dokumen jika ada.

Sebagai pentadbir komuniti, anda juga dapat membuat pengumuman secara langsung dengan mengklik ikon “Tambah” di halaman utama komuniti anda, diikuti dengan ikon “pembesar suara”. Pengumuman yang dibuat 100% dapat sampai kepada semua anggota masyarakat supaya mengurangkan gangguan komunikasi antara anggota.

Terdapat juga bahagian lain yang bertajuk “Questionnaire (Soal Selidik)” di bawah CMS. Bahagian ini berfungsi seperti borang permohonan bagi ahli potensi yang membolehkan admin-admin menetapkan soalan asas untuk calon ahli untuk diisi sebelum menyertai komuniti anda.

Statistic (Statistik) –Item ini terutamanya bagi pengurus untuk memantau data halaman. Ia juga berfungsi seperti penjana laporan. Sekiranya anda mengklik bahagian Member Report (Laporan Ahli), anda dapat melihat bila dan siapa yang telah berserta komuniti anda.

Organization (Organisasi) – Ini adalah halaman tetapan untuk menyesuaikan bagaimana anda mahu penampilan komuniti anda dan perincian khusus organisasi anda yang dibagikan kepada umum. Tetapan asas boleh didapati di sini dan pengurus komuniti dapat mengubahnya mengikut keperluan dan pilihan mereka.

Di bahagian bawah ikon menu, kita juga dapat melihat bahagian ‘PREMIUM SERVICES (PERKHIDMATAN PREMIUM)’. Mereka mempunyai Visitor Management System (borang Sistem Pengurusan Pelawat), Facility Booking (borang Pemesanan Kemudahan), Form Builder (membuat borang), and Defects form (borang kecacatan khas untuk pemaju). Tetapi hari ini kita akan memberi tumpuan kepada fungsi Form Builder (membuat borang) kerana ciri dapat bermanfaatkan semua. Sekiranya anda kliknya, pilihan penapis dapat dijumpai semula, sedangkan di halaman bawah anda dapat membuat borang baru mengikut keperluan anda.

Setelah memilih ‘New Form (buat Borang Baru)’, akan ada maklumat asas untuk dilengkapkan. Sekiranya anda menatal ke bawah, terdapat ruang kosong yang tersedia untuk anda membuat borang mengikut keinginan anda. Terdapat beberapa pilihan dan jika anda tidak berpuas hati dengan gayanya, anda boleh memilih semula bahagian tersebut dan membuangkan gaya yang dipilih sebelum ini.

Ringkasnya, tujuan Whizzl adalah untuk mentakrifkan semula maklum balas, mengurangkan miskomunikasi dan mempunyai sistem penilaian yang lebih dipercayai bagi semua orang. Aplikasi ini sangat berguna untuk pemilik perniagaan, NGO, dan pengurusan bangunan harta tanah kerana ia adalah platform media sosial yang dapat meningkatkan kecekapan dalam menguruskan organisasi atau bangunan.

Nah, bagaimana App Whizzl berfungsi! Oh, jangan lupa memuat turun Whizzl dengan App FUHLA hari Ini!