Raiz merupakan aplikasi pelaburan mikro yang pertama di Malaysia.

Sekiranya anda tidak mempunyai modal yang besar untuk melabur dan anda ingin mencari kaedah yang mudah untuk jimat duit dan melabur pada masa yang sama, Raiz mungkin aplikasi yang tepat untuk anda.

Raiz adalah aplikasi yang membantu anda menjimat dan melabur dengan cara memanfaatkan duit baki secara maya daripada pembelian harian anda sebagai seorang pengguna.


Bagaimanakah Ia Berfungsi?

Pertama sekali, Raiz perlu dipautkan dengan kad debit Maybank anda (Jangan risau! Lebih banyak kaedah akan tersedia tidak lama lagi). Secara automatik, ia akan mengumpulkan setiap pembelian yang anda buat menggunakan kad debit anda ke Ringgit terdekat.

Sebagai contoh:

  • Sekiranya saya membelanjakan sebanyak RM5.60, Raiz secara automatik akan bundarkan ke RM6.00. Jadi, duit baki saya ialah 40 sen.
  • Sekiranya saya membelanjakan RM11 untuk makanan McDonalds, Raiz akan bundarkan perbelanjaan saya ke RM12.00. Ini akan bermaksud duit baki saya adalah RM1 yang akan dipertimbangkan oleh Raiz untuk pelaburan.
  • Satu lagi contoh ialah membelanjakan saya yang berjumlah RM33.10 dari kedai runcit. Duit baki saya adalah sebanyak 90 sen.

Raiz turut mengumpulkan semua duit baki dari semua pembelian anda. Setelah mencapai sekurang-kurangnya RM5.00 (atau jumlah ambang yang anda pilih), Raiz akan membantu anda menggunakan jumlah tersebut untuk tujuan pelaburan.

Oleh itu, semasa anda berbelanja, pada masa yang sama anda sebenarnya berjimat!


Ketiga-tiga Portfolio Raiz

Anda melabur dalam portfolio pelaburan yang disyorkan kepada anda berdasarkan keadaan dan matlamat kewangan anda.

Terdapat 3 jenis portfolio dan setiap portfolio terdiri daripada dana unit amanah oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB). Portofolio yang disebutkan adalah:

  • Konservatif
  • Sederhana
  • Agresif

Raiz akan mengesyorkan portfolio yang sesuai untuk anda berdasarkan maklumat peribadi anda. Walau bagaimanapun, jika anda tidak bersetuju dengan cadangan tersebut, anda boleh menukar portfolio anda dengan mudah. Cukup lawati tab menu anda di kiri atas > bahagian melabur > portfolio > pilih portfolio yang anda inginkan dan klik pada ‘Tukar ke Portfolio ini’.

Selain melabur melalui duit ganti anda, Raiz juga menawarkan cara hebat lain dengan cara pelaburan automatik anda.

Anda juga boleh melaburkan jumlah sekaligus dengan menetapkan jumlah yang anda inginkan. Anda juga boleh membuat pelaburan secara berulang pada setiap hari, mingguan, setiap dua minggu atau setiap dua bulan.


Jadi … Apakah Jumlah Caj Perkhidmatan?

Nak tahu berapa Raiz caj perkhidmatan mereka?

Sekiranya jumlah pelaburan anda tidak melebihi RM6,000 sebulan, anda hanya dikenakan bayaran RM1.50 setiap bulan sahaja. Sebaliknya, pelaburan bulanan yang melebihi RM6,000 akan dikenakan yuran bulanan sebanyak 0.025%.

Konsep Raiz adalah untuk menjimat dan melabur sejumlah kecil secara berkala untuk jangka masa panjang. Kan sikitsikit, lama-lama jadi bukit? Macam tu la!


Muat Turun Sekarang!

Jangan tunggu lagi! Mulakan perjalanan pelaburan unik anda sekarang dengan memuat turun aplikasi Raiz dari Fuhla hari ini!