Bagi sesetengah orang, duduk di rumah dan menonton netflix adalah pilihan yang disukai. Tetapi bagi yang lain, membuat video TikTok dan video Youtube untuk mendapatkan kemasyhuran adalah impian. Jika anda pernah memikirkan untuk membuat siaran live dan dapatkan kemasyhuran, Bigo Live adalah sesuatu yang harus anda perhatikan.

Bigo Live adalah platform streaming live di mana pengguna dapat berkongsi momen langsung dengan pengikut mereka. Dengan aplikasi ini, anda boleh:

 • kongsikan hidup anda / buat vlog
 • mendapatkan pengikut
 • menerima hadiah
 • mendapatkan duit
 • memastikan diri sendiri tidak ketinggalan masa

Berikut adalah idea-idea sekiranya anda pengguna baru Bigo Live:

1. Anda boleh buat siaran langsung.

Tunjukkan bakat anda! Sekiranya anda boleh menyanyi, nyangilah! Suka menari? Pamerkan pergerakan anda! Jika anda gemar menceritakan jenaka, lakukan sahaja! Bigo Live memberikan anda platform yang anda perlukan!

Pergi Live

Untuk siaran langsung, klik pada ikon bulat di bahagian tengah laman utama anda, dan kemudian tekan pada Go LIVE. Pastikan imej latar belakang kamera anda adalah baik, dan mungkin anda boleh menggunakan ciri penapis mereka untuk menjadikan diri anda kelihatan hebat sebelum pergi live 😉

Semasa anda hidup, terdapat pelbagai ikon yang dipaparkan di bahagian bawah. Berikut adalah fungsinya (nombor dinyatakan untuk setiap ikon):

Ikon 1: Anda boleh berbual dengan khalayak ramai dengan ikon mesej ini.

Ikon 2: Ikon yang mempunyai tiga bar ni membolehkan anda menunjukkan kesan cermin, menambah penapis, pelekat, topeng, flip kamera, menambah muzik dan banyak lagi. Anda boleh meneroka ciri-ciri semua ini pada masa lapang anda.

Ikon 3: Ikon kamera membolehkan anda membuat tangkapan skrin atau rakaman skrin.

Ikon 4: Ikon ini membolehkan anda menjemput tetamu ke sesi langsung anda.

Ikon 5: Kotak hadiah ni adalah tempat yang dapat anda mencari hadiah untuk diberikan kepada orang lain.


2. Anda boleh membuat rakan baru di Bigo Live

Ikon 6: Ikon pac-man yang comel ini adalah ciri ‘Permainan Interaktif’ mereka yang membolehkan anda bertemu dengan pengguna Bigo Live yang lain melalui pelbagai cara yang menarik.

Team PK – membolehkan anda membentuk sekumpulan PK untuk menentang PK kumpulan lain.

Party – membolehkan anda menyertai parti orang lain.

Line – membolehkan anda memilih seseorang dari senarai rakan anda.

Match – memadankan anda dengan pengguna rawak dari Bigo Live. Apabila anda sepadan dengan salah satu orang, mulalah perbualan dengannya!

Draw – berfungsi seperti roda berputar, peminat boleh menghantar hadiah-hadiah kepada anda semasa mereka memutar roda.


3. Tunjukkan Kemahiran Bermain Anda

Adakah anda mempunyai kemahiran permainan yang hebat?
Atau anda mempunyai permainan yang anda memang pandai bermain?
Atau mungkin anda hanya mahu bermain dengan orang lain.

Tak kira apa tujuan anda, anda juga boleh menstrimkan permainan anda secara langsung di Bigo Live! Terdapat pelbagai permainan yang boleh anda streamkan. Cukup pilih permainan yang anda mahukan, dan siarkannya. Aplikasi permainan anda akan dibuka dan penonton dapat melihat permainan anda dan bagaimana anda memainkannya.


4. Tonton Strim Langsung

Bigo Live bukan hanya untuk tujuan siaran langsung diri anda ja, anda juga dapat melihat orang lain yang berbakat secara langsung dengan mengklik mana-mana pita yang anda nak tonton. Tinjau halaman utama ataupun mencari profil mereka jika anda sudah mengetahui siapa yang terdapat di Bigo Live.


5. Post

Selain daripada streaming langsung, anda juga boleh post di suapan Bigo Live anda. Suapan anda berada di bahagian profil anda, carilah bahagian ‘Post Saya’.Marilah Kita Cakap $$$

Bigo Live memberikan anda peluang untuk menjana duit. Kalau anda nak dapatkan duit dengan Bigo Live, anda memerlukan beans, ia merupakan sesuatu yang anda peroleh daripada penonton anda.

Dompet

Pergi ke bahagian profil anda > dompet. Di dompet anda, anda dapat melihat diamonds, beans, dan coins anda.

Sekiranya anda mempunyai beans yang cukup, anda boleh:

 1. Tukar beans ni kepada diamonds dan belanjakan pada pita lain
 2. Anda boleh mengunjungi kedai item Bigo Live untuk mendapatkan sesuatu yang anda suka
  atau
 3. Tukar beans ni kepada wang tunai sebenar. Untuk ini, anda memerlukan jumlah minimum 6.7k beans

Naik Level

Untuk naik level, anda perlu mendapatkan Exp. Di bawah bahagian profil anda > level, anda boleh mendapatkan beberapa petua untuk menaikkan level anda. Berikut adalah senarai aktiviti dan jumlah Exp yang dapat anda perolehi:

 • Kalau anda gunakan Bigo Live setiap hari, anda akan dapatkan sebanyak 25 Exp.
 • Menonton orang lain di Bigo Live ataupun berkongsi live room membolehkan anda dapat 30 Exp sehari.
 • Sekiranya anda mengirim hadiah kepada orang lain, anda juga dapat sebanyak 5 Exp untuk satu diamond. Sedangkan anda menerima hadiah, anda akan memperoleh sebnayak 3 Exp untuk satu bean yang diterima.

Memanglah cara terpantas untuk maju adalah menjadi VIP di Bigo Live! Pastilah anda dah faham ideanyakan?


Cubalah Sekarang!

Dengan semua maklumat ini, saya harap anda teruja untuk menjadi seorang streamer live di Bigo Live! Muat turunkannya dari aplikasi Fuhla hari ini dan mula dapatkan peminat sekarang!